Cumartesi

GLİSEMİK İNDEKS ve GLİSEMİK YÜK NEDİR KİLO VERMEYE ve ANTRENMANA ETKİSİ

GLİSEMİK İNDEKS ve GLİSEMİK YÜK NEDİR 
KİLO VERMEYE ve ANTRENMANA ETKİSİ
Glisemik indeks kısaca, alınan karbonhidratların kan şekerini yükseltme hızı olarak tanımlayabiliriz. Glukozun (kan şekeri) değeri 100 kabul edilerek buradan referans alınıp, diğer karbonhidrat kaynaklarının kan şekerini yükseltme hızları belirlenir.
Buna göre: Düşük(55 altı), Orta(56-69) ve Yüksek(+70) olarak sınıflandırılır.
Her ne kadar protein ve yağlar için glisemik indeks söz konusu olmasa da karbonhidratlarla beraber alındıklarında sindirim hızlarına etki edeceği için dolaylı yoldan glisemik indeks ve yüke katkıları vardır. Örneğin beyaz pirincin glisemik indeksi yüksektir. Ancak tereyağ eklenirse bir miktar düşer.
Glisemik yük ise, alınan karbonhidratlı besinin “miktarının” kan şekerine etkisi ile ilgilidir.  Glisemik indeksi yüksek olsa bile yediğiniz miktar az ise, kan şekerine etkisi de az olacağı için glisemik yükü düşüktür.Glisemik yükün sayısal değerleri ise şöyledir:
Porsiyon Bazında: Düşük: -10, Orta:11-19, Yüksek:+20
Günlük Tüketim Bazında:Düşük: -80, Orta:100, Yüksek:+120
Şeklinde ifade edilir.



Kilo Vermedeki Önemi
Aldığımız besinler sindirilip kana karıştığında vücudumuzdaki depolara (kas, karaciğer) ulaştırılması/taşınması için pankreastan insülin hormonu salgılanır. Bu hormonun miktarı kandaki şeker oranına göre değişir.
Eğer glisemik indeksi yüksek bir besini çok fazla miktarda almışsak kana bir anda büyük oranda şeker karışacağı için buna orantılı olarak insülin de aşırı miktarda salgılanır.
Buradaki sorun, kas ve karaciğer hücrelerinin bir süre sonra aşırı insüline duyarsızlaşmasıdır. Buna karşın yağ hücrelerinin böyle bir sorunu yoktur. Bu yüzden insülin taşıdığı fazla şekeri kas ve karaciğere sokamadığında gideceği yer yağ hücreleridir. Sonuç olarak yağlanmaya başlarız.
Ek olarak, kan şekerimiz aşırı insülin salınımından dolayı bir anda düşeceği için kısa sürede tekrar acıkırız ki bu da yağlanmamızda etkili olur




Antrenman/Egzersiz Yapanlar İçin Önemi
Yüksek glisemik indeksli besinler bazı durumlarda avantaj da sağlar. Özellikle antrenmandan hemen sonra (duruma göre bazen önce de) tüketilmeleri iyi bir seçim olabilir.
Çünkü ağır egzersiz/antrenman sonrası enerji depolarınız boşaldığı ve insülin hassasiyetiniz arttığı için vücudunuz yüksek Gİ’li besinleri çabucak sindirip depoları doldurulabilir
ANCAK, burada sizin bünyenizin verdiği tepki de önemlidir. Eğer yağlanmaya müsait (endomorf) bünye özellikleri taşıyorsanız  yüksek glisemik indeksli besinlere pek yaklaşmamanızı ya da çok kontrollü tüketmenizi öneririm.

BAZI BESİNLERİN GLİSEMİK İNDEKS ve GLİSEMİK YÜK TABLOSU


YARARLANILAN KAYNAKLAR:
1-Baron, K.(1999?). Sporcuların Optimal Beslenmesi (Prof. S.Ömeroğlu, Çeviri) Ankara: Spor
+13 yıllık Antrenman Tecrübesi